Seksuologia biologiczna

Poziom fruktozy spada wraz ze wzrostem liczby plemników. Przyczyną tego jest fakt, że wraz z większymi ilościami plemników oczekuje się większej ilości estrogenów w nasieniu, które zdolne są do blokowania syntezy fruktozy (Schirren, 1976). Istnieje wreszcie związek między liczbą plemników w nasieniu a poziomem fruktozy, kwasu pirogronowego i kwasu mlekowego. W procesie glikolitycznej przemiany materii plemników fruktoza jest źródłem energii dla plemników, kwas pirogronowy jest pośrednim produktem fruktolizy, a kwas mlekowy jest końcowym produktem fruktolizy. Wraz ze wzrostem liczby plemników obserwuje się wzrost produkcji kwasu mlekowego. Do enzymów glikolitycznych nasienia należy fosfoheksoizomeraza, która bierze udział w beztlenowe przebiegającej fruktolizie i glukolizie. Istnieje związek między liczbą plemników a zawartością fosfoheksoizomerazy, natomiast nie udało się ustalić korelacji między jej aktywnością a zawartością fruktozy w płynie nasiennym. Aktywność enzymu podnosiła się w czasie stosowania hormonów – odpowiednio do wzrostu liczby plemników w nasieniu (Schirren, 1976).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Archiwa